UFC – Ultimate Fighting Championship

I världen av kampsport är det få saker som haft både sådan kontrovers och succé som Ultimate Fighting Championship. Denna tävling gick från att vara bannlyst i stora delar till att bli en av de mest populära sporteventen i modern tid på förhållandevis kort tid.

Allt började 1993 då ett par organisatörer valde att skapa ett event där personer med olika kampsportsbakgrunder fick tävla mot varandra med alla medel tillåtna för att visa vilken som var den främsta kampsporten. Detta grundade sig på en tävlingsform från Brasilien kallad Vale Tudo, som kan översättas till ”allt går”.

Idag är dock UFC en mycket stor sportorganisation där utövare är tränade i en mängd olika discipliner för att vara så allsidiga som möjligt och tävlar på väldigt hög elitnivå.

Precis som i alla andra stora sporter är odds och betting en stor del för många som följer UFC. Alla är intresserade av att debattera chanserna varje fighter har att komma segrande ur en match och detta är en väldigt naturlig följd av detta. Sedan har ju detta tagit sig till nätet och sajter som Tippat har mängder med länkar till sajter som kan erbjuda odds på alla möjliga sporter, UFC inkluderat.

2005 gjorde UFC en sorts spinn off med sin tv-serie Ultimate Fighter där personer utanför organisationen tävlade om ett kontrakt i UFC. Flera framgångsrika fighters har tagit sig in i UFC på detta sätt och serien är nu uppe i hela 24 säsonger och fler planerade.

2012 gjorde organisationen ytterligare ett stort steg och började äntligen inkludera kvinnor. Den första kvinnan med ett UFC kontrakt var Ronda Rousey och har lyfts fram som en förebild för många av denna anledning.