Muay thai – regler

muai thai

Om du är intresserad av den Thailändska sporten muay thai boxning så är du inte ensam. Muay thai boxning har blivit vida känt över hela världen och så sent som 2014 blev muay thai inkluderat i IWGA som är en förkortning på International World Games Association. Denna sport är känd som “The art of eight limbs” då den kännetecknas av den kombinerade användningen av knytnävar, armbågar, knän och skenben. Muay thai är en sport där man måste ha en vältränad kropp både för att kunna dela ut hårda slag men också för att tåla att ta emot slag.

I en standard muay thai match är det fem ronder. Varje rond räcker i 3 minuter, med en 2 minuters viloperiod mellan ronderna. Boxare måste alltid bära boxhandskar. Dessa får ej bli knådade eller ändrade från sin original form. Deltagare måste bära röda eller blå shorts beroende på vilket hörn de står i. Deltagare måste också använda suspensoar för att skydda de nedre regionerna, det är däremot valfritt om man vill använda tandskydd. Metall eller annan utrustning som kan skada andra spelare är strikt förbjudet.

Ett heligt pannband som kallas “Mongkol” kan bäras runt huvudet under en ritual innan matchen där man visar sin respekt för gymmet som man slåss för, man tar dock av sig den innan matchen börjar.