Mixed Martial Arts, eller MMA som det vanligen kallas, är en relativt ny sport, speciellt om vi jämför med liknande sporter som boxning, brottning och praktiskt taget alla kampsporter någonsin.

Som borde framgå från namnet är MMA en blandning av olika discipliner, de som utövar MMA måste bland annat kunna både boxas och brottas, och om någon annan kampsport kan sägas ha en stort inflytande på MMA så är det helt klart brasiliask jiu-jitsu.

Det första dokumenterade fallet av namnet mixed martial arts var i en recension av det första UFC eventet, 1993. Men det var inte förrän 1995 som termen användes för marknadsföra sporten.

När UFC först dök upp ansågs det vara en väldigt brutal sport och det var faktiskt ett antal delstater i USA som bannlyste sporten helt och hållet. En stor anledning till detta var att de första eventen hade väldigt få regler och nästan allt man kunde göra för att vinna var tillåtet.

Under åren som följde infördes dock fler och fler regler och dagens UFC är i detta fall nästan en helt annan sport än vad som startade under 90-talet.

Kanske ett av de största tecknen på att MMA accepterats som en riktig sport är att bettingföretag nu erbjuder odds och spel på matcher under både små och stora event.

Nu på söndagen den 19:e april sänder UFC sitt 186:e stora event, och det är bara om man räknar just de stora eventen. De har även sänt en uppsjö av mindre event, på sin egen sida har de information och resultat från hela 314 separata event.

UFC har även hakad på en trend som varit populär bland andra sporter som fotboll, baseball och ishockey, de har nämligen skapat en UFC fantasy liga, där man försöker att plocka så många vinnare som möjligt i en lång serie med matcher. Den som i slutändan har samlat på sig mest poäng vinner sedan 2 biljetter till ett uppkommande UFC event, ett av de stora dvs.