Att få utöva sin favoritsport är viktigt. Dock händer det för en del kampsportare att pressen blir för stor, och endast att vinna duger. Och med stor konkurrens kan den dåliga självkänslan bli för mycket hos individer, som väljer att dopa sig. Att upptäcka problemen i tid kan vara avgörande.

Att ta sitt ansvar

När misstanke finns om doping är det för tränaren alltid en klurig situation. Det kan vara en bra idé att ta upp ämnet med utövarna utan att något ännu har hänt. Då vet de vad som gäller och tar inte illa upp, ifall en ansträngande situation uppstår med misstanke om doping.

Skaffa test

När misstanke om doping förekommer i klubben är det bra att ha tester färdigt i lager. Ta en titt på nätet, och skaffa det du behöver. Om sanningen ska fram så är det många som tänker på att kanske dopa sig, innan de verkligen gör det. Därför är det viktigt att ha en öppen kanal för ämnet så det lätt kan tas upp till diskussion.

Ansvar som tränare

Det är en påfrestande situation när någon är misstänkt för doping. På grund av det är det som tränare viktigt att vara ödmjuk men ändå saklig när det kommer till otillåtna substanser.